Over de slagerij

Er werken meer dan 17.000 mensen bij 2.500 slagerijen in Nederland. Slager is één van de oudere ambachten in ons land. In de winkel werken mensen met verschillende beroepen. Zo heb je bijvoorbeeld de slager, de verkoopmedewerker, traiteur, productiemedewerker en worstmaker. Allemaal met hun eigen werkzaamheden. In het kort: de slager zorgt voor het vlees, het vlees wordt verkocht door de verkoopmedewerker, lekkere maaltijden worden gemaakt door de traiteur. De worstmaker maakt de boterhamworst, ham of smeerleverworst en de leerling-slager helpt de slager met het snijden van het vlees.

Door de eeuwen heen…
Sinds dat de mens vlees eet, bestaan er slagers. Vroeger werden deze vleeschhouwers genoemd. Met name in de 20e eeuw is de slagerij veranderd van een winkel waar je alleen vlees koopt tot een heuse eetwinkel. Je kunt hier veel meer kopen dan alleen maar vlees. Wat dacht je van eigengemaakte maaltijden, soepen, salades, belegde broodjes en hapjes. Of bijproducten zoals kruiden en marinades. Nog steeds verandert de slagerij in Nederland. Zo verzorgen slagerondernemers steeds vaker complete buffetten of kun je naast vlees voor de barbecue ook een barbecue huren bij de slager. De slagers hebben dus niet alleen verstand van vlees en vleeswaren, het zijn echte versspecialisten geworden. De slager is tegenwoordig de winkel waar mensen een keuze maken voor het avondeten. Het is niet zo raar dat de slagerij is veranderd want dat is ons eetpatroon ook. Ook zijn er slagers die zich onderscheiden met biologisch vlees of duurzaam geproduceerd vlees.

Wat niet is veranderd is dat de het ambacht nog steeds centraal staat en de slager een op en top vakman is!